Hubble és utódja a James Webb

Ekkora az eltérés a két űrteleszkóp fotói között

Az NGC 6440 globuláris klaszter egy különleges csillagcsoportosulás, amelyben csillagok százezrei vagy akár milliói találhatóak egymáshoz rendkívül közel, kevesebb mint egy fényév távolságban. Ez a sűrű elrendeződés különösen fényessé teszi a klasztert, amikor űrteleszkópok felvételein megfigyelik. A klaszter 28 000 fényévnyire helyezkedik el a Földtől, a Nyilas csillagképben.

Az elmúlt években két fontos teleszkóp, a Hubble és a James Webb, készített felvételeket róla, miközben különböző tudományos programok keretében pulzárokat kerestek.

A Hubble űrteleszkóp WFC3 (Wide Field Camera 3) kamerája által készített felvételek az elektromágneses sugárzás ultraibolya és látható fény tartományaiban, valamint közeli infravörösben készültek. A WFC3 kamerát az űrteleszkóp utolsó javítási missziója során helyezték el a Hubble fedélzetén. A James Webb űrteleszkóp NIRCam (Near-InfraRed Camera) kamerája szintén a közeli infravörös tartomány 0,6-tól 5 mikronig tartó spektrumát fedi le.

Az NGC 6440 csillagokkal sűrűn teli összetételét a teleszkópok érzékeny műszerei részletesen tudják feltárni. Az infravörös műszerek különösen fontosak ebben a kutatásban, mivel csak ezek képesek áthatolni az égitesteket rejtő csillagközi por és gáz fátylán. Az ilyen típusú megfigyelések lehetővé teszik a kutatók számára, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a klaszter belső szerkezetébe és dinamikájába, valamint az ott található különleges égitestek, például pulzárok tanulmányozásába.

YouTube videó

Válassz nálunk egy gyönyörű felújított laptopot akár a csillagászati fotók nézegetéséhez is. LAPTOPOK

Válaszoljon

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük